PGD KRAŠČI
KRAŠČI 69
9261 CANKOVA
pgd.krasci@gmail.com
DŠ: 18681107
TRR: SI56 0235 4001 1357 427

Aktualno

<< < 1 2 3 4 > >>
 

ČASTNI ČLANI DRUŠTVA – 24. 2. 2018

Na 73. rednem letnem Občnem zboru društva, ki je bil 24. 2. 2018, so bili predlagani kandidati za častne člane društva, za svoje zasluge pri razvoju PGD Krašči. Občni zbor je predlagane kandidate za častne člane tudi potrdil. Tako so postali:

·         ČASTNI PREDSEDNIK: ZDENKO BELOŠEVIČ

·         ČASTNI POVELJNIK: JANEZ DOMITER

·         ČASTNI ČLAN: DRAGO MARIČ

·         ČASTNI ČLAN: FRANC ŠINKO

·         ČASTNI ČLAN: JOŽEF DOMITER

 

Vsem častnim članom PGD Krašči še enkrat čestitamo!

 
 

SAJENJE TRAJNIC – november 2017

V začetku aprila je Občina Cankova odstranila travo s škarpe ob gasilskem domu in v sredini maja so javni delavci Občine Cankova namestili folijo na škarpo in tako pripravili vse potrebno za saditev trajnic. 10. 11. 2017 je bil začetek sajenja trajnic na škarpo pri gasilsko – vaškem  domu Krašči. Sajenje smo opravili skupaj z vaščani Krašč in Občino Cankova, ki je trajnice tudi financirala. 18. 11. 2017 smo s sajenjem trajnic tudi zaključili.

 


V PGD Krašči smo zahvalni vsem, ki so pripomogli, da se je ta projekt dobro izvedel!

 

 
 

PREVZEM GASILSKO REŠEVALNEGA ČOLNA - 3. 7. 2016

3. 7. 2016 smo ob 13:30 uri svečano prevzeli nov gasilsko reševalni čoln. Vzrokov zakaj smo se odločili za nabavo tega čolna je več, namreč Ledavsko jezero predstavlja velik faktor ogroženosti okolja in ljudi. To potrjujejo na žalost tudi nesreče, ki so se dogajale, nemalokrat so tu ugasnila tudi življenja.

Ledavsko jezero je verjetno tista značilnost, po kateri je vas Krašči znana in se največkrat omenja vzporedno z njo. Zaradi nenehnih poplav potoka Ledave, ki so uničevale rodovitna tla po celotni Ledavski dolini, so v Kraščih leta 1975 začeli graditi nasip in zadrževalnik, kjer se sedaj zadržuje voda in s čimer se regulira potok Ledava. Osnovna funkcija jezera je torej zadrževanje vode in s tem obvarovanje nižje ležečih krajev, med njimi tudi mesta Murska Sobota, pred poplavami.

Ledavsko jezero je eno izmed večjih jezer v Sloveniji namreč s 130 hektarji površine  je 12 največje jezero v Sloveniji. V dolžino 1500 metrov in v širino 650 metrov, površina je 1,3 kvadratnega km, največja globina pa je 6 m.

Ta čoln, s katerim bomo od letos naprej skrbeli za varnost na Ledavskem jezeru ni prvi v našem društvu. Leta 1982 je bila v prostovoljnem gasilskem društvu Krašči ustanovljena reševalna ekipa civilne zaščite. Še isto leto smo od štaba civilne zaščite dobili reševalni čoln z motorjem in ostalo pripadajočo opremo. Žal je civilna zaščita čoln po desetih letih odpeljala in od takrat ni enote v PGD Krašči oz. Gasilski zvezi Cankova, ki bi na Ledavskem jezeru izvajala reševanje na vodi in iz vode, čeprav je faktor ogroženosti Ledavskega jezera ostal isti.

 

Tehnični podatki o novem gasilsko reševalnem čolnu:

- gasilska oznaka plovila po tipizaciji Gasilske zveze Slovenije je GRČ-2,

- znamke BRIG,

- je gumenjak z trdim poliesterskim dnom,

- dolžina čolna je 4 m,

- širina je 1,93 m,

- teža čolna 107 kg,

- registriran je za 6 oseb.

Motor za čoln:

- je znamke Tohatsu;

- teža motorja je 52 kg,

- je dvotakten,

- in ima 25 konjskih moči.

 

Skupna cena nabave gasilsko reševalnega čolna, z motorjem, vso dodatno opremo in prikolico je znašala 6.500,00€.

Zavedamo se, da smo si z nabavo čolna zadali dodatno delo in skrb, tudi v finančnem smislu. Ko pa vidimo vnemo predvsem mlajših članov društva pri organizaciji ekipe, ki bo pomagala pri reševanju ljudi na vodi in iz vode gasilcem iz PGD Murska Sobota, se te skrbi razblinijo. Sedaj mora  poveljstvo GZ Cankova spremeniti le še alarmni načrt in nato bo ta ekipa del celovitega sistema zaščite in reševanja.

Ob tem slovesnem dogodku prevzemu prvega lastnega gasilsko reševalnega čolna, se še enkrat zahvaljujem vsem članom pri njihovih aktivnostih za nabavo gasilsko reševalnega čolna, vsem vaščanom, ki nas vedno podpirajo pri našem delovanju ter vsem sponzorjem in podpornikom društva za izkazano solidarnost z gasilskim pozdravom NA POMOČ!

 

Darijan Marič

 
 

70. OBLETNICA PGD KRAŠČI

23. 5. 2015, ob 18:00 uri smo pri Gasilsko – vaškem domu v Kraščih svečano proslavili 70. Obletnico PGD Krašči. Pripravili smo krajši kulturni program, kjer so nas nagovorili povabljeni gosti, podelili smo odlikovanja in priznanja najzaslužnejšim članom društva nato pa je še sledila veselica z Ansamblom Donačka in skupino One Moment. Kljub neugodnemu vremenu (bilo je mrzlo in več dni je padal dež) je prireditev uspela in smo bili pohvaljeni za uspešno pripravljeno in izvedeno 70. obletnico.

V sklopu praznovanja 70. obletnice PGD Krašči smo izdali tudi prvi društveni bilten, kjer je predstavljeno društvo od leta 1945 pa do 2015 in tako zanamcem zapuščamo tudi pisno sled o delovanju društva.Ob tem častitljivem jubileju, se še enkrat s ponosom zahvaljujem vsem članom za izjemne dosežke pri delovanju društva, vsem vaščanom, ki nas vedno podpirajo pri našem delovanju ter vsem sponzorjem in podpornikom društva za izkazano pomoč, z gasilskim pozdravom: NA POMOČ!

 

Marič Darijan

 
 

VABILO NA 70 LETNICO PGD KRAŠČI Z ANSAMBLOM DONAČKA

23. 5. 2015 Vas vabimo na 70 letnico delovanja PGD Krašči, ki bo v Kraščih v Gasilsko-vaškem domu. Za nepozabno zabavo bo poskrbel ANSAMBEL DONAČKA - https://sl-si.facebook.com/ansambeldonacka oz. http://www.donacka.si/.

 


Skladbe ansambla donačka:

https://www.youtube.com/watch?v=Y1pav7Qsdz8 – Pravi kavboj

https://www.youtube.com/watch?v=xvs7XrEfC30 – Sonce za srce

https://www.youtube.com/watch?v=bfIsDmNmkSc – Pridi, zapleši

https://www.youtube.com/watch?v=Fewqp4nwULA – Snežna kepa

 

 

Vljudno vabljeni!


Upravni odbor PGD Krašči.

 
 

PREVZEM GASILSKEGA AVTA GV-1

2. 8. 2014, ob 18:00 uri smo pri Gasilsko – vaškem domu v Kraščih opravili svečan prevzem našega novega gasilskega avtomobila. Pripravili smo krajši kulturni program, kjer so nas nagovorili povabljeni gosti nato pa je še sledila blagoslovitev in sam prevzem.

Svečano odkritje zastave z gasilskega avtomobila sta opravila župan Občine Cankova g. Drago Vogrinčič in predsednik PGD Krašči Darijan Marič. Ključe novega gasilskega avta pa je poveljnik gasilske zveze Cankova tovariš Štefan Flisar predal poveljniku PGD Krašči Janezu Domitru, le ta pa jih je predal šoferju in skrbniku novega gasilskega vozila Boštjanu Domitru.

Po proslavi nas je zabavala skupina Blue Planet.

 

 
 

Ob tej priložnosti bi se še enkrat rad zahvalil vsem tistim, ki so kakorkoli sodelovali pri nabavi tega prepotrebnega gasilskega vozila:

 • iskrena hvala vsem donatorjem prostovoljnih prispevkov za nakup gasilskega vozila, predvsem domačinom iz Krašč, vsem občanom v Občini Cankova ter v vaščanov v vasi Ropoča in Pertoča,
 • posebna zahvala je namenjena Občini Cankova, Gasilski zvezi Cankova, Upravi RS za zaščito in reševanje (izpostava Murska Sobota) ter Zavarovalnici Triglav,
 • hvala tudi vsem nastopajočim, ki ste polepšali ta dogodek,
 • Ines in Doris, ki sta pripravili kulturni program in Ines, ki je vodila ta program.
 • hvala vsem, ki ste pomagali pri pripravah na to prireditev, vsem ki ste delali na prireditvi in tudi tistim, ki ste pomagali pri pospravljanju,
 • hvala tudi vrlim Kraškim gospodinjam, ki so spekle pecivo,
 • na koncu pa še enkrat iskrena hvala vsem prostovoljnim gasilcem in vaščanom Krašč, saj smo že večkrat dokazali, da ko je potrebno znamo stopiti skupaj in lahko izpeljemo in naredimo velike stvari.


Marič Darijan

 
 

VABILO NA PREVZEM GASILSKEGA AVTA GV-1

2. 8. 2014 Vas vabimo na prevzem gasilskega avta Renault Master GV-1, ki bo v Kraščih v Gasilsko-vaškem domu. Za zabavo bo skrbela skupina BLUE PLANET.

 

http://i20585.wix.com/blueplanet#!music/c1x9v

 

Vljudno vabljeni!


Upravni odbor PGD Krašči.

 
 

6. 4. 2014 - NADALJEVALNI TEČAJ ZA GASILCA

Članice Domiter Helena, Malačič Špela, Sukič Ines, Vogrinčič Anja in Vogrinčič Doris ter člana Malačič Mihael in Šipoš Štefan so 6. 4. 2014 uspešno končali nadaljevalni tečaj za gasilca.


Za pridobljen čin gasilec jim čestitamo.


Upravni odbor PGD Krašči.

 
 

17. 10. 2013 - NOVO GASILSKO VOZILO GV- 1 RENAULT MASTER KONČNO V DOMAČEM GASILSKEM DOMU

Pri opremljanju društva, je bilo leto 2013 za PGD Krašči prelomno, saj smo v našo garažo postavili nov gasilski avto Renault Master. Nabavljen gasilski avto z oznako GV-1 predstavlja nov pomemben mejnik v razvoju gasilstva v Kraščih in pomembno vpliva na operativno sposobnost društva. Zelo zadovoljni smo, da nam je skoraj leto dni prej, kot smo načrtovali, uspelo nabaviti ta gasilski avto.

Gasilsko vozilo je opremljeno po tipizaciji Gasilske zveze Slovenije, vsebuje vso opremo, ki jo narekuje tipizacija dodatno pa še ima nameščen agregat, opremo za osvetlitev, nosila in še nekaj drobne gasilske opreme.

18. 3. 2013 smo naročili šasijo Renault Master pri Avto Škafar iz Murske Sobote, ki smo jo prevzeli 7. 6. 2013 in še istega dne je bil avto Renault Master odpeljan na nadgradnjo k firmi Svit-Zolar (Stogovci 5; 2323 Ptujska Gora). 19. 9. 2013 je sedem članov društva dostavilo vso opremo za novo gasilsko vozilo k Svit-Zolarju obenem pa smo si ogledali potek predelave našega vozila. Že čez en mesec, 17. 10. 2013, je sledil prevzem vozila GV-1 v Stogovcih in odvoz v Krašče. Prevzem vozila je opravilo pet naših članov. Pri prevzemu so nam pokazali delovanje vgrajene opreme, rokovanje z opremo in nam dali koristna navodila za vzdrževanje gasilskega avtomobila. Cena celotnega vozila (šasija + nadgradnja) brez opreme je znašala 38.157,24 EUR

   

     

     

In še nekaj tehničnih podatkov o vozilu:

 

 • Renault Master
 • gasilska oznaka: GV-1
 • šasija z dvojno kabino
 • število sedežev 6 + 1
 • 107 kW / 146 KM
 • diesel motor, 2299 ccm
 • širina vozila: 2070 mm
 • dolžina vozila: 5549 mm
 • višina vozila: 2266 mm
Moram še omeniti, da smo 3. 11. 2013 v društvu organizirali predstavitev vozila vsem zainteresiranim vaščanom.

 

Marič Darijan

 
 

23. 6. 2013 - OBČINSKO GASILSKO TEKMOVANJE OBČINE CANKOVA V DOMAJINCIH

23. 6. 2013 je bilo občinsko gasilsko tekmovanje za pokal Matevža Haceta v Domajincih. Za PGD Krašči je nastopila je samo enota člani A (mešana ekipa z dvema članicama), ki je dosegla odlično 2. mesto in se tako uvrstila na regijsko tekmovanje, ki bo letos v Ljutomeru. Pri tekmovanju v sklapljanju sesalnega voda za prehodni pokal Občine Cankova, je enota člani A dosegla prav tako odlično 3. mesto.

 

 

 
<< < 1 2 3 4 > >>
SOVRAŠTVO NE GOJIMO, POZNAMO LE POMOČ,
POMAGAT PRIHITIMO, NAJ BO DAN ALI NOČ!
 
Obvestilo – spletni piškotki!
Na naši spletni strani, uporabljamo piškotke (angl.:cookies), ki so namenjeni / zagotavljajo, da naša stran deluje optimalno, omogočajo lažjo uporabo naše spletne strani in evidentiranje obiskovalcev. V kolikor boste kliknili »Strinjam se«, boste sprejeli / namestili vse piškotke.
Ne strinjam se